Over Chabad Flevoland

Het motto van Chabad Flevoland is "een plek waar iedereen zich thuisvoelt". Chabad Flevoland staat onder de enthousiaste leiding van Rabbijn Moshe en Channa Stiefel. Samen met hun kinderen proberen zij die plek waar iedereen zich thuisvoelt te bieden voor de Joodse gemeenschap van Flevoland en omstreken. Er worden allerlei ontmoetingen, bijeenkomsten en vieringen georganiseerd.

PROGRAMMA 5783 | 2022-2023

Alle activiteiten vinden plaats in het Chabadcentrum (de synagoge) van Almere, tenzij anders is vermeld. Data en tijden vindt u op de website, via de nieuwsbrief en in het herfstnummer van ons eigen nieuwsblad ‘De Joodse Flevopost’.

Onverhoopt nog geen Joodse Flevopost ontvangen? Mail ons voor een gratis exemplaar. Alle Joodse inwoners van Flevoland ontvangen het blad gratis. Maar uiteraard zijn uw vrijwillige donaties altijd van harte welkom.

Let op: Bij veel activiteiten is vooraf aanmelden niet noodzakelijk. Indien u voor het eerst komt, is aanmelden wel gewenst i.v.m. de veiligheid.

 

CURSUSPROGRAMMA

Parasja cursus

De parasja is het deel van de Tora dat per week centraal staat en dat we zaterdagochtend in de synagoge lezen. Het zijn leerzame, maar ook gezellige avonden die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden. We beginnen met het basisverhaal. Daarna wordt gefocust op een diepere uitleg van een stukje van de parasja.

Wanneer: op 3 dinsdagavonden per maand van 20:15 tot 21:30 uur (zie schema in de Joodse Flevopost of op deze website.)

Docent: Rabbijn Moshe Stiefel

Aanmelden: gewenst, maar niet noodzakelijk. Losse lessen volgen mogelijk.

Kosten: gratis

Lessen over feestdagen

Voorafgaand aan Joodse feest- en gedenk­dagen worden er lessen gegeven over de achtergrond, de betekenis en de gebruiken van de betreffende feest- of gedenkdag. Deze lessen zijn zowel geschikt voor mensen met weinig voorkennis als voor degenen die willen leren over de diepere betekenis. De lessen vervangen meestal de parasjales van die week.

Wanneer: zie schema in de Joodse Flevopost of op deze website.

Docent: Rabbijn Moshe Stiefel

Aanmelden: gewenst, maar niet noodzakelijk. Losse lessen volgen mogelijk.

Kosten: gratis

Hebreeuws lezen – beginners

Heeft u weinig of geen kennis van de Hebreeuwse taal? Wilt u samen met een gezellige groep de Hebreeuwse taal leren LEZEN? Januari 2018 beginnen we met een nieuwe groep. Wilt u meedoen met deze volgende ronde? Meld u zich uiterlijk 21 december hiervoor aan!

Wanneer: 3 keer per maand. Dag/tijdstip afhankelijk van de meerderheid van de aanmeldingen. 

Start nieuwe cursus: Januari 2018

Einde cursus: Juni 2018

Docent: Channa Stiefel

Kosten: €36 p.p. voor de hele cursus

Aanmelden en betalen: uiterlijk 21 december 2017

Joodse les voor kinderen

In een laagdrempelige en leuke sfeer leren Joodse kinderen op basisniveau Hebreeuws lezen, Joodse geschiedenis, Joodse feestdagen en andere Joodse tradities. Het (nieuwe!) programma is vooral gericht op en geschikt voor Joodse kinderen met geen of weinig Joodse kennis, maar kinderen met meer Joodse kennis zijn ook van harte welkom. Om het nog leuker te maken zijn er twee of drie uitstapjes per schooljaar.

Voor wie: Joodse kinderen van 3-13 jaar. Verdeeld in 2 of 3 groepen.

Wanneer: op 2 zondagochtenden per maand van 10:35 tot 12:05 uur. (zie schema in de Joodse Flevopost of de evenementen kalender op deze website.)

Start nieuwe cursus: 5 november 2017

Einde cursus: juni 2018

Docenten: Rabbijn Moshe en Channa Stiefel

Kosten: €125 per kind voor het hele schooljaar inclusief alle kosten van de uitstapjes etc.

Inschrijven en betalen: uiterlijk 30 oktober 2017 (stuur ons een e-mail voor het inschrijfformulier)

Gratis proeflessen: In september en oktober zijn er vier proeflessen (zie data in de Joodse Flevopost(zie schema in de Joodse Flevopost of de evenementen kalender op deze website.) Deze lessen zijn gratis en u kunt per les (graag minimaal 2 dagen van tevoren) doorgeven of uw kind komt.

SJOELDIENSTEN PROGRAMMA

Inspirerende maandagochtend-sjoeldiensten met heerlijk ontbijt

Hoe begin je de werkweek op een inspirerende manier? Met een korte maar krachtige sjoeldienst op maandagochtend in het gezelschap van andere heren. Na 45 minuten davenen sluiten we de dienst af met een heerlijk ontbijt. Is het niet mogelijk om iedere week aanwezig te zijn? Probeer dan in ieder geval op de “minjan maandagen” mee te doen. Minjan staat voor de minimaal tien Joodse mannen die nodig zijn om een echte sjoeldienst te houden. Om de week doen we extra onze best om de minjan te halen, “minjan maandag” dus (in de activiteitenagenda van de Joodse Flevopost gemarkeerd met een “M” of de evenementenknop op deze website). En meestal lukt dat ook maar soms net niet. Op de andere maandagen hebben we meestal geen minjan. We gaan ervoor om dit seizoen elke maandag minjan te halen. Doet u mee?

Voor wie: Joodse heren

Wanneer: op maandagochtenden

Aanvang: sjoeldienst: 8:30 uur

Aanvang ontbijt: 9:15 uur.

(Op vrije dagen en tijdens vakantie, beginnen we om 9:00 of 9:30 uur.)

Kosten: Gratis

Aanmelden: niet nodig

Sfeervolle sjabbatochtendsjoeldiensten met smakelijke kiddoesj voor het hele gezin

Geniet met het hele gezin van de sfeervolle en vrolijke Sjabbatochtendsjoeldiensten. Na het davenen (bidden) volgt een gezellige kiddoesj, oftewel een kleine of grote maaltijd die altijd begint met de kiddoesj over een beker wijn. Daarna is het tijd voor lekkere hapjes en drankjes, zang, anekdotes en een hoop gezelligheid.

Tijdens de dienst geeft de rabijn rond 11 uur een korte toespraak met een wijze les of inspirerende woorden. Bij voldoende belangstelling verzorgen we soms een kinderprogramma van ongeveer 45 minuten in een aparte ruimte. Eens per maand is er een “vrije sjabbat”, dan is er geen sjoeldienst (zie het schema in de activiteitenagenda van de Joodse Flevopost of de evenementen kalender van deze website.)

Onverhoopt geen sjoeldienstmens of slaapt u liever uit in het weekend? Kom gerust wat later tijdens de dienst. Zorg er wel voor dat u op tijd bent voor de kiddoesj.

Wanneer: bijna iedere Sjabbatochtend

Aanvang sjoeldienst: 10:00 uur

Aanvang kiddoesj: 12:15 uur

Voor wie: het hele gezin

Kosten: Gratis

Aanmelden: niet nodig

Let op: een keer per maand is er geen sjoeldienst tijdens de “vrije sjabbat”

Sjoeldiensten op de Joodse feestdagen met een fantastische kiddoesjmaaltijd

Proef de sfeer van de Joodse feestdagen in de sjoel. Luister op Rosj Hasjana met het hele gezin naar de sjofar, geniet van een fantastische kiddoesj in een heuse loofhut tijdens Soekot of dans met de Torah op Simchat Torah.

Wanneer: zie het schema in de activiteitenagenda van de Joodse Flevopost of de evenementen kalender van deze website.

Aanvang dienst: 10:00 uur

Aanvang kiddoesj: 12:15 uur

Voor wie: het hele gezin

Kosten: Gratis

Aanmelden: niet nodig

Maandelijkse Vrijdagavond-sjoeldiensten (Kabbalat Sjabbat = ontvangst van de Sjabbat)

Zie “Maandelijkse vrijdagavond-vieringen” in het sociale programma.

Jaartijd sjoeldienst

Herdenkt u de jaartijd (= de Joodse datum van het overlijden) van een ouder of een ander familielid? Wilt u graag kaddiesj (= het Joodse gebed voor het herdenken van de doden) zeggen? Neem ruim op tijd contact met ons op en wij regelen een sjoeldienst voor u. Is de Joodse overlijdensdatum u onbekend? Wij helpen u dit uit te zoeken. Of kunt het zelf uitzoeken via:

http://www.chabad.org/calendar/birthday_cdo/aid/6228/jewish/Birthday.htm

SOCIALE PROGRAMMA

Voel de speciale ontvangst van Sjabbat tijdens de maandelijkse vrijdagavondvieringen

Altijd al eens mee willen maken hoe je op religieuze wijze sjabbat viert? Dan is de maandelijkse vrijdagavondviering echt iets voor jou. De Sjabbat begint op het moment dat de dames de Sjabbatkaarsen aansteken. Daarna ontvangen we de Sjabbat tijdens Kabbalat Sjabbat, een speciale vrijdagavond sjoeldienst die ruim een half uur duurt. (Tijdens de wintermaanden hebben we cursus of discussiëren we ongeveer 20-25 minuten tussen het tijdstip van de kaarsjes aansteken en aanvang van de Kabbalat Sjabbat.) Na de sjoeldienst genieten we van een zeer uitgebreid vrijdagavonddiner met vis, soep, een vleeskost hoofdgerecht en een toetje. Deze maaltijd gaat gepaard met zang, verhalen en veel gezelligheid.

Wanneer: zie schema in de activiteitenagenda van de Joodse Flevopost of de evenementen kalender op deze website.

Kosten: Gratis, maar uw vrijwillige donaties stellen we zeer op prijs.

Aanmelden: alleen voor de maaltijd vereist, uiterlijk vier dagen van tevoren. Voor de rest van de viering is aanmelden niet nodig.

Kom ook naar de maandelijkse sociale avonden!

Bent u geen sjoeldienstbezoeker maar wél op zoek naar Joodse gezelligheid in de polder? Lijkt het u leuk met andere Joodse Flevolanders samen een film te kijken, een workshop sushi maken te volgen, leuke prijzen te winnen met bingo of gewoon lekker een avondje te gamen onder het genot van iets te nasjen en een vrolijk muziekje? Kom dan naar de sociale avonden!

Toch wel een sjoeldienstbezoeker? Ook dan bent u uiteraard van harte welkom. Helemaal in de geest van het motto (en doel) van Chabad Flevoland: ‘waar íedereen zich thuis voelt’. Uiteindelijk is ons Chabadcentrum niet alleen een synagoge, maar ook een centrum en een huis waar iedere Joodse Flevolander zich welkom en op zijn gemak moet weten.

Meld u aan als vrijwilliger

Bent u een kei in het organiseren van sociale avonden en heeft u zin om hier als vrijwilliger energie in te steken? Meld u dan aan voor het sociale avonden comité.

Neem dan contact op met ons via het contact formulier.

Wat: sociale avonden

Waar: in ons Chabadcentrum

Wanneer: elke laatste woensdagavond van de maand

Tijd: 19.45 uur

Eerste sociale avond: woensdag 29 november

Entree: soms gratis, soms een bescheiden eigen bijdrage

Aanmelden: soms wel afhankelijk van het programma

Jaarlijkse grote evenementen / Soekotfeest en andere

Ieder jaar pakken we tijdens een paar Joodse feesten groots uit met spraakmakende evenementen. Dat trekt veel mensen van binnen en buiten Flevoland. Het jaarlijkse Soekotfeest is een begrip in de wijde Joodse omtrek. Klik hier voor uw persoonlijke uitnodiging!

Andere evenementen zijn de Chanoekavieringen, het vrolijke Poeriemfeest, de Pesach sederavond en Lag Baomer. Mis het niet!

Mist u een cursus of een ander programma op onze lijst? Neem dan contact met ons op. Bij voldoende belangstelling voegen we dat toe aan ons volgende programma.

 

Het Chabadcentrum, de synagoge, van Almere

Sinds we in februari 2015 de huidige Sjoel in Almere in gebruik hebben genomen, hebben we ruimte en de mogelijkheden om alle bovenstaande activiteiten te organiseren en een thuis te bieden voor Chabad Flevoland. Heeft u interesse om de Sjoel een keer te bezoeken, een van de vele bijeenkomsten bij te wonen of heeft u een vraag voor Chabad Flevoland of Rabbijn Stiefel? Aarzel dan niet en vul het contactformulier in.